EU kvalitet för yrkesfolk och hemmaproffs

Varukorgen är tom

Bilvårdsguide - Tvätta bilen själv steg för steg

Hur tvättar man bilen själv? Vilka bilvårdsprodukter behöver man? Vad är avfettning? Hur tvättar man bilen på bästa sätt? Får man tvätta bilen hemma? Tvätta bilen i en tvätthall? Kan man tvätta bilen med bara vatten? I vår bilvårdsguide besvarar vi dina frågor och ger dig en steg för steg guide hur du tvättar bilen som ett proffs. Garanterat toppresultat med rätt bilvårdsprodukter!

HEM / FÖRBRUKNINGSMATERIAL / Bilvård / Bilvårdsguide

Tvätta bilen som ett proffs - så gör du

Om du tvättar bilen i en automatisk biltvätt - STOPP!
Visst går det snabbt, men bilens lack blir lidande och får repor från borstarna i biltvätten samt att tvättresultatet håller inte lika länge som när man gör det själv. Undvik därför att tvätta bilen i biltvätt för att förlänga livslängden på lacken. Dessutom kan man spara en peng på att tvätta bilen själv. Win-win!

För att tvätta bilen grundligt utför du detta i tre delar. Första delen är en grundlig förtvätt av bilens yttre. Du rengör bilen från gammal smuts, rester från vägunderlag och gammalt vax för att slutresultatet ska hålla längre. Du använder olika rengöringsmedel för olika typer av smuts. Andra delen är bearbetning av ytan för att återfå sin forna glans av ytan. Du avslutar sedan med applicering av skydd för längre hållbarhet av glansen samt ge ett skyddande lager mot repor etc.

1. Ta bort asfaltsfläckar från bilen*

Ett viktigt förarbete med hjälp av kallavfettning för att ta bort det yttre lagret som består av asfaltsfläckar och tjära. Detta steg är extra viktigt att göra under vinterhalvåret när det förekommer oljebaserad smuts som fastnar i lacken på grund av snö och slask. Kallavfettningen är en del av förtvätten.

Spraya Resultat Kallavfettning i och runt hjulhusen, trösklarna och på andra ställen där asfaltsfläckar förekommer. Låt verka minst två minuter eller tills du ser att fläckarna börjat lösas upp. Gå därefter vidare till nästa steg. 

Du behöver: 

 • Resultat Kallavfettning C84 (Tar Remover)

*Behöver inte genomföras vid varje tvätt, men regelbundet och särskilt viktigt under vinterhalvåret.

2. Däck- & fälgrengöring

Använd fälgrengöring för att underhålla däck- och fälgar. Medlet tar bort bromsdamm, flygrost och andra järnpartiklar som fastnat på fälgarna. 

Spraya Resultat Fälgrengöringen på fälgarna och låt verka tills medlet skiftar till lila. Vid behov, bearbeta med en fälgborste. Spola sedan av hela bilen och fälgarna uppifrån och ner. Vid kraftig smuts, återupprepa steget.

Du behöver: 

 • Resultat Flygrost & Fälgrent CC03

3. Ta bort insekter på bilen

En del av förtvätten är att ta bort mygg- och insektsrester som fastnat på bilens främre delar för att underlätta biltvättens kommande steg.
Spraya insektsborttagning på fronten, strålkastarna, backspeglar och på vindrutan där insektsrester förekommer. Låt verka utan att skölja av och fortsätt till nästa steg.

Vid mycket insektsrester kan processen upprepas en gång innan man går vidare till steg 4. Använd då en microfiberduk för glas för att bearbeta ytan innan andra omgången av medlet. Applicera mer medel vid behov för att inte ytan ska bli torr under bearbetningen. Spola av hela bilen. 

Du behöver: 

 • Resultat De-Bugger CC04
 • Microfiberduk för glas

4. Förtvätt och avfettning

För att komma åt all smuts och få ett skinande resultat är det viktigt att använda ett förtvättsmedel innan man applicerar bilschampo, vax och polering. Hoppar du över detta steg försämras ditt tvättresultat samt förkortar hållbarheten av lackskydd och polering.

Spraya förtvättsmedlet direkt över hela bilen. Låt verka några minuter och skölj därefter av med vatten. Använder du ett avfettningsmedel applicerar du det med skumspruta och låter verka utan att medlet torkar in. Förtvättsmedlet bearbetar smutsen ju längre det verkar. Skölj sedan av noggrant med vatten, börja nerifrån och jobba dig sedan uppåt.  

Du behöver: 

 • Resultat Pre-Wash CC81 eller Resultat Alka Foam CC80
 • Skumspruta vid användning av Alka Foam CC80

5. Ta bort tuff flygrost på lacken*

Flygrost uppstår på grund av järnpartiklar som finns på våra vägar och flyger upp i billacken och rostar fast. Flygrost är vanligast under vinterhalvåret när det blandas med snö och slask. Detta steg är en extra insats för att ta bort den sista flygrosten som de tidigare stegen inte fått bort.

Spraya flygrostborttagningen runt hjulhusen, trösklarna och på andra ställen där flygrost förekommer. Låt verka tills medlet skiftar till lila. Låt ej medlet torka in. Skölj av med vatten. 

Du behöver: 

 • Resultat Flygrost & Fälgrent CC03
 • *Genomförs vid behov, vanligtvis ett par gånger om året.

6. Handtvätt med bilschampo

Nu till det steg de flesta är van vid. Handtvätt med ett bilschampo för att lösa upp smuts som ligger kvar på ytlacken. Handtvätten är en grundlig rengöring av hela bilen och kan ses som en underhållstvätt samt är en del av förtvätten inför applicering av lackskydd och polering.

Välj ett passande bilschampo och dosera bilschampot i bilvårdshink och schamponera hela bilen med en tvättsvamp. Spola sedan av bilen noggrant med högtryckstvätt eller vattenslang. 

Du behöver: 

 • Resultat Bilschampo Keramisk CC34, Resultat Bilschampo Graphene CC70 eller Resultat Bilschampo Carnaubavax CC38
 • Tvättsvamp
 • Bilvårdshink

7. Skydda bilens lack

Innan applicering av lackskydd är det viktigt att alla föregående steg är genomförda för att få ett skydd som håller längre. När du använder lackskydd istället för bilvax får du mer glans samt att lackskydd har en längre hållbarhet. 

Välj ett passande lackskydd och applicera på renggjord yta. Gärna direkt efter biltvätten då ytan är blöt. Låt verka upp till 20 min. Spola sedan av med högtryck och torka torrt med microfibersämsskinn eller microfiberduk. 

OBS! Vid användning av Snabbförseglare CC39 sprayas medlet direkt på rengjord och torr yta eller i microfiberduk för att stryka ut produkten tills det är torrt. 

Du behöver: 

 • Snabbförseglare Keramisk CC39 eller Lackförseglare Keramisk CC36
 • Microfiberduk i sämskinn eller Microfiberduk Soft

8. Återfå glans i plast- och gummiytor

För att få liv i plast och gummiytor avslutar du tvätten med att använda ett glansmedel på tråkiga, matta ytor som exempelvis däck, plastlister, däcksidor, gummilister och mattor.

Ytan ska vara rengjord och torr före applicering av glansmedel. Spraya i en svamp och applicera på ytan.  

Du behöver: 

 • Resultat Däckglans Keramisk CC30
 • Tvättsvamp

Kontakta oss för personlig service

Gå med i vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet för våra bästa erbjudanden och nyheter!

KONTAKTA OSS

 073-955 88 18

 info@smartverkstad.se

 Norra Gyllegatan 20, 784 35, Borlänge

 Org.nr: 559242-2447

FÖLJ OSS

  Facebook

  Instagram

BETALA ENKELT MED

Säker betalning med val av kort, faktura och leasing för privatpersoner och företag.

Copyright 2022 © Smart Verkstad AB  |  Sitemap  |  Cookies

Powered by SitesmartQ